Praktijkmiddag wildbeschermingsmaatregelen
Een hoge wilddruk heeft grote invloed op bosverjonging. Bij verschillende herbivoren staan de bast en de knoppen van een jonge boom op het menu, en herten en reeën gebruiken jonge bomen om te vegen. Omdat herten en reeën een voorkeur hebben voor loofbomen, kan dit resulteren in een minder diverse soortensamenstelling van het bos.
Om wildschade te voorkomen is er ruim keus uit verschillende soorten wildbeschermingsmiddelen: hekken, kokers, boomspiralen, paaltjes maar ook reflectoren en schapenwol kunnen worden ingezet om aanplant te beschermen. Maar hoe bepaal je welk middel je het best kan gebruiken? Wat zijn de voor- en nadelen van verschillende beschermingsmiddelen en welke eigenschappen zijn relevant in jouw situatie?
Veel beschermingsmiddelen worden nog gemaakt van kunststoffen, maar in elders in Europa (bijvoorbeeld in Duitsland) worden steeds meer hout en andere bio-based materialen gebruikt. Tijdens deze middag zullen we ook ervaringen delen met deze nieuwe typen wildbescherming. In de bossen van Austerlitz zijn op een aantal plekken verschillen typen beschermingsmiddelen toegepast. Sommige zijn net geplaatst, andere staan er al langer waarbij al iets te zeggen is over de effectiviteit. Naast het bespreken van de beschikbare beschermingsmiddelen in binnen- en buitenland gaan we er dus snel op uit om de toepassing ook in de praktijk te bekijken.
Doelgroep
Terreinbeheerders die te maken hebben met het beschermen van verjonging en jonge aanplant.
Doel
Handvatten bieden om tot een goede keuze te komen voor een passend wildbeschermingsmiddel.
Deze praktijkmiddag wordt georganiseerd in het kader van het project ‘Routekaart Omgevingsfactoren’. Dit project is onderdeel van het Kennisprogramma Klimaatslim Bos- en Natuurbeheer en mogelijk gemaakt met financiering van het ministerie van LVVN.