Aanbod cursussen Stichting Probos najaar 2024 en voorjaar 2025
Stichting Probos logo

Cursussen najaar 2024 en voorjaar 2025

Inschrijving geopend

Als kennisinstituut hecht Stichting Probos grote waarde aan het delen van kennis. Om die reden worden met regelmaat - vaak in samenwerking met partners - cursussen, excursies en andersoortige bijeenkomsten georganiseerd.

Graag brengen wij de activiteiten die gepland staan voor het najaar 2024 en het voorjaar 2025 met deze mailing onder uw aandacht. Voor alle genoemde cursussen en excursies is de inschrijving geopend.  

 

Cursus 'Erfgoed in het bosbeheer'

Gasterij Zondag in Garderen: 3 oktober en 7 november 2024.

In deze curusus staat het herkennen en in kaart brengen van cultuurhistorische relicten centraal. Maar óók het beheer en het behoud van de karakteristieke resten. Het herkennen, beschrijven en in kaart brengen van dit erfgoed is nodig om te komen tot verantwoord beleid en beheer en daarmee tot een verantwoord omgaan met de geschiedenis van het bos. 

 

Studiemiddag 'Zeeden en tamme kastanje'

Ossendrecht: 4 november 2024

Bossen veerkrachtig maken tegen klimaatverandering en verhogen van de C02-vastlegging is een belangrijk onderdeel van klimaatslim bosbeheer. De bijeenkomst start met een presentatie over de overwegingen die komen kijken bij het inbrengen van nieuwe klimaatbestendige boomsoorten. Daarna zoomen we in op de tamme kastanje en zeeden en kijken we in het veld naar de vitaliteit en het beheer van deze soorten.

 

Cursus 'Lanenbeheer voor vleermuizen'

Landgoed Vilsteren te Vilsteren: 21 november 2024 

In onze (veelal jonge) bossen behoren laanbomen vaak tot de oudste bomen van het bos. Voor vleermuizen is het aftakelen van lanen op korte termijn een zegen, dan ontstaan juist natuurlijke holtes en spleten. Echter, in veel gevallen moeten aftakelende bomen vlot worden geruimd om de laan te verjongen. Daarmee verdwijnt een belangrijke habitat voor deze soortgroep. Hoe houd je een laan veilig voor recreanten en behoud je de habitat voor vleermuizen? Hoe ga je dan te werk, waar moet je dan op letten?

 

Cursus 'Bodembiologie bij bosbeheer'

Leusden: 1 en 15 april en 6 mei. Excursie op 20 mei 2025

De bodem is de basis. Ook voor het bos. Maar wat weet u als beheerder over bodemprocessen (mineralenbalans, bodemleven) en hun invloed op het bos? De cursus biedt beheerders inzicht in het bodemleven van bossen en geeft hen handvatten voor een goed bodembeheer, met als doel een vitaal en goed functionerend bos.

 

Cursus: 'Ziekten en plagen in het bos'

Het Grote Kabouterbos in Dronten: 9 juni 2025

De cursus gaat in op ziekten en plagen in het Nederlandse bos en de gevolgen hiervan voor vitale bosontwikkeling. Na een theoretisch gedeelte gaan we onder begeleiding van de cursusleiders het bos in om zelf ziekten en plagen te herkennen. Wat zijn de mogelijke gevolgen en wat dit kan betekenen voor de eigen beheerpraktijk? 

 

Agenda

  • Vrijdag 20 september: Beheerdersdag.
    Probos is trotse sponsor van de Beheerdersdag en heeft een actieve rol in het programma dat binnenkort op de website van de Beheerdersdag bekend wordt gemaakt. 

Stichting Probos

mail@probos.nl  |  www.probos.nl
   
ANBI
Bekijk online  -  Voorkeuren beheren of uitschrijven  -  Privacybeleid