Vanuit klimaatslim bosbeheer is er steeds meer interesse in boomsoorten die beter aangepast zijn aan het toekomstige klimaat. Een deel van de soorten die (mogelijk) toegepast worden, zijn uitheems. Het risico bestaat dat deze uitheemse soorten zich nu, of in de toekomst, invasief gaan gedragen. Voor veel soorten is dit risico echter nog niet op een grondige manier getoetst.
In opdracht van het bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is een risicobeoordeling uitgevoerd naar de mogelijk negatieve effecten en het risico op invasiviteit van acht uitheemse boomsoorten. Hierbij is gekeken naar Amerikaanse tulpenboom, boomhazelaar, donzige eik, elsbes, hardbladige els, Oosterse beuk, zeeden en zwarte walnoot. De risicobeoordeling is uitgevoerd door Stichting Probos, Wageningen University & Research, FLORON en NIVIP.
Boomhazelaar, elsbes en zwarte walnoot lijken een (overwegend) klein risico te hebben op invasief gedrag. Donzige eik, Oosterse beuk en zeeden kunnen in bepaalde situaties voor problemen zorgen. Ook Amerikaanse tulpenboom zou niet (grootschalig) aangeplant moeten worden. Deze soort heeft eigenschappen die tot invasief gedrag kunnen leiden en draagt bovendien weinig bij aan inheemse biodiversiteit. Hartbladige els kan het beste helemaal niet aangeplant worden in bosverband. Het risico op invasiviteit en andere nadelige gevolgen op inheemse ecosystemen en soorten is groot.
Over dit onderwerp schreef Probos met de partners een uitgebreid rapport en een Bosbericht en publiceerde Nature Today een artikel. De informatie gaat ook opgenomen worden in de Boomsoortentabel op de website van de Gereedschapkist Klimaatslim Bos- en Natuurbeheer.