Bosbericht 2-2023

Herkomst hout voor Nederlandse bouw in beeld

Opschaling van houtbouw vormt een belangrijk middel bij het behalen van klimaatdoelen en biedt tegelijkertijd kansen voor de ambitie van de realisering van nieuwe woningen. Maar wat is eigenlijk de oorsprong van ons bouwhout en welke mogelijkheden zijn er voor opschaling? Stichting Probos zocht het samen met Centrum Hout uit in opdracht van RvO. Naar schatting is slechts 5% van het houtverbruik voor materiaaltoepassing afkomstig uit Nederland (8% voor bouwhout), waarmee we verreweg het grootste deel importeren uit overige landen. Van ons geïmporteerde bouwhout komt ongeveer 80% uit Europa, overwegend uit landen met een hoog aandeel gecertificeerd bos. Tot slot is de jaarlijkse bijgroei in het Europese bos aanzienlijk hoger dan de jaarlijkse oogst (circa 65% van bijgroei), wat mogelijkheden biedt om onder bepaalde voorwaarden de houtoogst op te schalen

 

Infografic herkomst hout

Nederland importeerde in 2021 5.85 miljoen m3 aan houtproducten, waarvan ± 4.6 miljoen m3 potentieel voor de bouw inzetbaar. Dit hout komt voornamelijk uit Europa met Duitsland en Zweden als belangrijkste herkomstlanden.

 

Jan Oldenburger verlaat Probos

Na  ruim 19 jaar verlaat Jan Oldenburger Stichting Probos per 1 juni. Jan is een zeer gespecialiseerd senior adviseur, met name in het werkveld ‘gegevensvoorziening’ en maakt sinds 2017 ook deel uit van de directie van Probos.

 

Mark van Benthem directeur-bestuurder

Per 1 juni gaat Mark verder als directeur-bestuurder van Stichting Probos. Mark was als directeur al verantwoordelijk voor de strategie en acquisitie van Probos en neemt nu ook de directietaken van Jan volledig over.

 

3 Oktober: symposium i.v.m. vertrek Jan

Betrouwbare cijfers en informatie over de toestand van het bos zijn essentieel om ontwikkelingen in het bos te kunnen volgen in de tijd, zodat bossen op een duurzame manier beheerd kunnen worden. Reserveer alvast deze datum.

 

31 mei: symposium 'Bos als oplossing'

Op het symposium worden de resultaten gepresenteerd van o.a. 4 jaar onderzoek onder de Klimaatenveloppe en werpen onderzoekers, beleidmakers, bosbeheerders en bestuurders een blik vooruit. Hoe wordt de Bossenstrategie concreet?

 

Stichting Probos

mail@probos.nl  |  www.probos.nl
   
ANBI
Bekijk online  -  Voorkeuren beheren of uitschrijven  -  Privacybeleid